Grådighet

overflod2

Verden er i krise på grunn av fattigdom og slaveri. Grunnen til at fattigdom og slaveri eksisterer er at enkelte eier for mye. Samlingen av mennesker som eier for mye skaper enorme mengder lidelse i verden i dag. Å påføre andre lidelse er i utgangspunktet umoralsk og det å eie for mye er derfor i beste fall etisk problematisk.

Etisk perfekte liv.

Moral er relativt. Det er umulig å leve et godt liv uten å gjøre noen som helst skade på andre noengang. Dermed er det umulig å leve et etisk perfekt liv, men det gir ingen rett til å vodlta eller undertrykke andre. Det er et spørsmål om å gjøre minst mulig skade, ikke et spørsmål om å ikke gjøre skade i det hele tatt.

Privat eiendom og generelt forbruk går inn under samme mekanismer. Det er umulig å leve et godt liv uten å forbruke eller eie noenting. Dermed blir det ikke et spørsmål om å ikke forbruke eller eie noe som helst, det blir et spørsmål om å forbruke og eie minst mulig.

Rikdom.

Desverre er folk opphengt i rikdom. Folk ser opp til de rike, de som har flotte biler, de som har mange biler, de som eier store eiendommer og de som har et skyhøyt forbruk, men sannheten er at nettopp disse er de som ødelegger verden for alle oss andre. Det er de som har et høyt forbruk som bryter ned det globale økosystemet, og det er de som har en masse eiendom som gjør at vi andre har mindre. Enkel logikk: Har noen mye, blir det mindre igjen til alle andre.

Vi trenger et skifte i verdier. Vi trenger at folk forstår at det er moralsk forkastelig å hele tiden hige etter mer. Vi trenger kvitte oss med statussymboler basert på adferd som er ødeleggende for andres livskvalitet enten det er i nåtid eller framtid. Vi trenger at folk åpner øynene for hva som faktisk er sunt for verden som helhet.

En annen verden.

I en verden hvor det å eie (synonym til å frata andre) store mengder ressurser hadde vært regnet for moralsk forkastelig ville veldig mange av verdens problemer være løst. Desverre har tidligere forsøk på dette ofte endt i undertrykkelse, fordi man har prøvd å undertrykke de som ikke forstår problemet så vel som de som driter i det. Det vi trenger er å få folk til å forstå, og deretter få så mange som mulig til å bry seg. Når de som uansett ikke bryr seg om andre enn seg selv blir få nok, vil de miste sin makt og deres adferd vil ikke lenger bli akseptert.

Til dere som faktisk forstår at det å holde en masse goder for seg selv når andre er i desperat behov for de samme godene, dere som forstår at det å svi av ressurser som andre trenger for å overleve for å mele egen luksus er umoralsk: Få med dere så mange som mulig. Kjemp for en bedre verden. Ting tar tid, men ingenting er umulig. La oss redde framtiden ved å forbedre nåtiden. La oss alle gjøre en innsats.

Falske påstander om verdens befolkning

Hvorfor slikker hundene seg selv?

https://tankesverm.wordpress.com/2016/06/22/demokrati/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s