Rettferdighet

Vi i Norge skryter av en velferdstat som tar vare på alle og av hvordan vi bryr oss om at alle skal ha det bra, men så fort vi har muligheten til å stenge noen utenfor denne velferdstaten uten at vi selv risikerer å miste våre priveligelier er det helt greit. Den norske velferdsstaten handler ikke om solidaritet, den handler om egoisme. Hvordan kan jeg og mine sikre oss at vi har det vi trenger. Om det går på bekostning av andre har det lite å si.

Innvandring.

Hvis vi skal unngå overveldende innvandring på en bærekraftig måte må vi sørge for at verden blir bedre utenfor grensene våre. Hvis vi deler rikdommen vår, vil vi kunne få gjordt noe med problemene. Å dele rikdom handler både om å slippe folk inn og å hjelpe de utenfor. Hvis vi prøver å hjelpe til med å løse konflikter istedenfor å gjøre dem verre med bomber og invasjoner vil konfliktene løses fortere. Hvis verden hadde brukt alle pengene vi i dag bruker på å bombe Syria på å slippe nødhjelp isteden ville både støtten til IS og hatet mot vesten gått kraftig ned. Med bomber skjer nøyaktig det motsatte. Uten denne støtten og dette hatet vil det ikke bli flere terrorangrep. Bomber ikke bare skaper hat mot de som slipper dem, de retttferdiggjør det.

Rikdom.

Det er ikke nødvendigvis noe galt i å tenke litt på seg selv, men det ikke greit hvis det går utover andre. Vår rikdom er et resultat av andres fattigdom, og vi har derfor et ansvar. Store folkevandringer skaper ikke problemer, de forflytter dem. Problemene er der allerede, og skal vi få gjordt noe med dem må alle gjøre en innsats. Vår del av innstatsen er å ta godt imot de som kommer, og å sørge for at en størst mulig del av verden blir best mulig for alle. For å få til dette må vi gi slipp på en del av vår rikdom. Belønningen vil bli en trygg verden hvor alle kunne hatt det bra.

Norge er et tynt befolket land med et hav av ressurser. At vi skal stenge være grenser gjennom vold for å hindre andre å få ta del i vår rikdom er forkastelig, spesielt når andre er i en situasjon som er fullstendig uutholdelig. Ved siden av å gjøre deres situasjon verre, gjør vi det også verre for oss selv. Terror er et resultat av undertrykkelse, og å holde mennesker på flukt fanget er undertykkelse. Strategien mot terror i verden må legges om, ellers vil det bare bli verre.

Dommedagsprofesier.

Debattene i media vitner om at mange er livredde for framtiden. Hvor mange som baserer denne frykten på gamle profesier vites ikke, men en del veit det nok ikke engang selv. Verden kommer sannsynligvis ikke til å gå under i vår levetid, men ting kan fint bli mye verre enn de er i dag. Hvis vi fortsetter destruksjonen av det globale økosystemet kommer langt flere mennesker til å være på flukt om noen år. Blir de mange nok vil vi ikke kunne holde grensene stengt på lang sikt uansett. Vi er derfor helt avhengige av en bedre fordeling av goder  og et lavere ressursforbruk. Den eneste måten å få til dette på er å dele på det vi har.

Hvorfor slikker hundene seg selv?

Et år med meningsløs krig

https://tankesverm.wordpress.com/2016/07/05/gradighet/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s